Urter i køkkenhaven

Urter i køkkenhaven

 

Går du med et drøm om at have krydderurter i haven? At drufte til den friske timian og rosmarin på en varm sommerdag? Så er denne artikel er godt sted at starte. Man kan gro alt fra kartofler til solbær i haven, men fokusset fra denne artikel vil være hvordan man dyrker krydderurter.

Forholdsregler for krydderurter

Et godt sted at starte, hvis du skal har urter er at checke om de er enårige eller ferårige planter. Enårige er nemmere at håndterer, da de ikke skal udplantes til en større potte. Du skal nok også undersøge om planten er nem at holde liv i. Problemet vil ofte være om den kan overleve i det danske klima. Krydderurter som orgegano, sar, isop, salvie, løvstykker, mynte og lavendel kan godt overleve den danske vinter. Hvis du gerne vil dyrke fx. timian, rosmarin og estragon, så er det nok nødvendigt at komme dem i drivhuset vinteren over.

Hvornår skal de sås?

Mange havebøger vil anbefale at du planter din urter mellem april og maj. Hvis der er varme nok, kan du dog sagtens nå at plante krydderurter i løbet af juli, da de har en hel måned til at vokse.

Hvis du gerne vil så enårige urter så som rucola, dild og koriander, så skal de plantes direkte i jorden, da de skal stå fast med et rodnet. Hvis du vil så dem, så kan du lave en rille på maximum en enkelt centimeter. Vand derefter rillen indtil vandet flyder over. Du kan derefter drysse et tyndt lag. Der skal helst være tre centimeter mellem hver af de færdige planter. Hvis planterne blive tørre, så skal de vandes. Du skulle meget gerne kunne se kimplanterne i løbet af ti dage. Du kan så salat på samme måde.

Du er nu klar til at begynde din egen køkken have med friske urter. Prøv dig frem, og nyd at kunne krydre din mad med egne urter.