Tip: Solbær i køkkenhaven
Hvis du har en køkken have, så er der gode odds for at du har klassikerne, så som gulerødder, kartofler, oregano, rosmarin og flere lignende. Men har du bær i din køkkenhave? Det er sjældent man får brug bær i sin madlavning, men solbær er ekstremt sunde, og kan bruges til deres egen enkelhed til deserter eller tilbehør for diverse tærter, kager og is.
Hvordan gør man så?
Oprindeligt er solbær en skovplante, Som navnet antyder, så er det vigtigt at de får sol, så de normal dannes, når de får sol. Når det kommer til jordbundstyper, så er det ikke relevant hvilken type, da planten ikke er særlig kræsen. Den kan gro både i humus-, sand- og lerjord. Du skal dog forsøge at holde ukrudt væk fra. En god ide kan være at dække jordbunden med barkflis eller lignende. Så holder man både på fugten i jorden, og man undgår at der gror store mængder ukrudt.
Hvis du frygter at dine bær blive spist af mosegrise eller mus, så er du heldig. Smagen er solbær er så chokerende, så disse dyr ikke søger busken.
At plante solbær
Solbær kan frit med mellen en til halvanden meters afstand. Busken skal have en middel mængde gødning. Du kan eventuelt også give hver busk en smule gødning i marts til april måned.
Det sunde bær
Selvom solbær døjer med en fx gråskimmel, meldug, sommerfuglelarver mm., så er det utrolig sunde, og har en høj mængde antioxidanter. Den har samtidig også en høj mængde C-vitamin som kan helbrede forkølelser og snue. Forskning viser samtidig at man solbær kan forebygge hjertekarsygdomme, blodpropper og åreforkalkning.
Brug af solbær
Som nævnt tidligere så kan man lave rigtige mange tærter, kager og lignede med solbær. Du kan sågar lave din egen alkohol af det, hvis du lyster. Hvis du har lyst kan du lave en frisk solbærsnaps.