Guide: Nordisk køkkenhave

Guide: Nordisk køkkenhave

Bruger du også fritiden på at passe din egen lille køkkenhave? Man kan få mange gode timer ud af at passe sin egen køkkenhave. Den bedste periode er dog, når man får lov at høste sin køkkenurter. Mange stjernekokke samler urter fra naturen og køkkenhaver til brug i dyre gourmetretter. Du kan ligesom mange andre gro urter i din køkkenhave til brug i køkkenet. Men hvad kan man så gro i en nordisk køkkenhave, og hvor kan man have en nordisk køkkenhave?

Hvad kan man gro?

Alt efter hvilke rammer du har til at lave din køkkenhave, så har du mange forskellige muligheder. Hvis du foreksempel kun har en altan, så kan du stadig godt have visse basale urter i din altan køkkenhave. Der er som sådan ingen grænser for hvad du kan dyrke på din altan. Hvis du ingen erfaring har, så kan du starte med diverse kryddderurter i krukker og potter. Det er dog vigtigt, at der er dræn i bunden af krukkerne og potterne, så du ikke drukner planterne. Hvis du er nybegynder, så kan du starte med dild som er enårig. Du kan også gro en omgang oregano, som kan benyttes i mange forskellige retter. Rosmarin kan også dykres, hvis man har lyst til. Alt hvad du kan gro på din altan kan også gro i en normal køkkenhave eller drivhus.

Opskrifter med disse urter

Hvis du gror rosmarin eller oregano, så kan du lave mange forskellige retter fra det italianske køkken. Det kan for eksempel være spaghetti kødsauce eller lasagne, som man laver meget i herhjemme i forvejen. Det ville derfor være behageligt, at kunne plukke sine egne friske urter til aftensmaden.

Hvis du har en stor nok altan, så kan du også forsøge at dyrke kartofler og jordbær. Det afhænger meget af hvor meget plads der er til rådighed. Giv det er forsøg. Der er mange hjememsider som har gode råd til, hvordan man bedst dyrker egne urter og grøntsager.